Noläxa- sockerbitarna

Syfte: Att ta reda på hur socker påverkas av värme med och utan vatten.

Hypotes: Jag tror att sockerbiten utan vatten kommer bli lite brun eftersom att alla organiska ämnen försvinner och gör att kolet blir synligt. Men jag tror inte att den kommer smälta. Den blöta sockerbiter kommer kommer smälta för att vattnet i den snabbt värms upp och försnabbar processen. I stekpannan kommer den sockerbiten då vara en bubblande, brun, trög vätska.

Metod: Jag tog två sockerbitar och satte dem på plattan långt ifrån varandra. Sedan hällde jag lite vatten på en av dem och betraktade händelseförloppet.

Resultat: Sockerbiten med vatten smälte omedelbart till den sörja som jag tidigare beskrev. Den andra påverkades inte alls, inte ens de små torra kornen på sidan av den stora fick någon färg.

Slutsats: Vattnet blev upphettat och snabbade på smältningen av sockret. Sockret i sig tar egentligen en längre stund att smälta med vattet som väldigt lätt påverkas av värme ledde värmen till hela sockerbiten.

1.                                                                                                                             2.  

3.                                                                                                                               4.


/Moa

RSS 2.0