Svar till signaturen "Osäker"

Svenskuppsats till onsdagen den 21/2 2012- Osäker

Moa år 8

”Jag är en kille på 16 år. Jag har aldrig varit tillsammans med en tjej. Men jag känner en som gillar mig – jag tror i alla fall att hon är kär i mig. Hur ska jag göra för att få kontakt med henne? Vad säger man egentligen? Hur gör man?

/Osäker

 
Svar: Hejsan signaturen Osäker!

För mig låter det som att du har ganska dåligt självförtroende när det kommer till tjejer. Och jag måste börja med att tala om; även om det inte verkar som det, är det många andra i din ålder som är i precis samma situation som dig. När man är tonåring är det lätt att få tankar som ”hon tycker att jag är helt dum i huvudet” eller ”nej nu låter jag dum” eller ”tänk om han tycker att jag är töntig”. Dessa tankar förstör mycket när man vill ta kontakt, de gör att man känner sig osäker och inte vågar prata så mycket. Därför är det första du borde göra att försöka vara dig själv. När man är självsäker blir samtalet mycket mer lättflytande och det är på så vis lättare för tjejen att få en bild av hur du är. Våga gå fram till henne! Tänk på att försöka vara säker av dig.Det är svårare att veta vad du vill om du trippar fram till henne och med pipig röst säger: vill du kanske, ehh, jag tänkte… Vill du möjligtvis kanske ta en fika med mig…? Gå istället fram till henne som vanligt och fråga om ni ska hitta på något på fredag. Om hon är upptagen då, fråga vilken dag hon är ledig.

Fråga om ni ska ta en fika, gå på bio, se en film eller vad som helst. Även om det kan kännas konstigt till en början blir man alltid, tjej som kille, glad om någon visar intresse. Tänk tankar som ”vad gör det om hundra år” och ”jag skulle bli jätteglad om någon kom fram till mig”. När du väl har tillfälle att prata med henne kan du börja fråga om skolan, familjen, extrajobb, intressen och annat som kan vara bra att veta. Tänk på att tjejer också är människor och inte så annorlunda än dig! Ta kontakt med henne precis som du skulle ha tagit kontakt med en killpolare.

Visa också intresse genom komplimanger. Hon kommer att bli jätteglad, vare sig du säger att hennes ögon är vackra eller att hon har en snygg tröja på sig idag. Var dig själv, det uppskattas mer än allting annat!

Lycka till!

Vincent Van Gogh

Moa Frändestam, 8a

Jag tycker att Van Gogh och hans vackra, välgjorda konst verkar vara intressant att forska om. Han väljer att måla upp en bild av de fattigas livssituation vilket jag tror han gör för att människor ska förstå och inse att inte alla har de pengar och förutsättningar som behövs för att leva ett lyxigt och glamouröst liv. Många bilder föreställer även solrosor. Det är ingen jättevacker växt, men bilderna blir ändå speciella. Motiven är ofta på människor och vissa naturliga miljöer och de färdigställda tavlorna får mig att se vardagliga scener, till exempel ett utomhuscafé eller solrosor på ett nytt sätt. Vad som helst kan vara vacker konst, man måste bara inse det!

Livshistoria:

Vincent Van Gogh var en mycket begåvad konstnär med ursprung från Nederländerna. Han föddes den 30 mars 1876 i byn Zundert i en familj där fadern var präst. Vincents pappas religiösa inställning tror jag kan ha varit en anledning till att han beslöt sig för att bli präst. Detta beslutade han efter att ha gått som lärling hos konsthandlingskedjan Goupil & Co i Paris och utvecklat början till sitt stora konstintresse. Efter en tid med olika jobb som hjälppräst och extralärare återvände han till sin familj i Etten år 1877. Där sökte han in till ett av Amsterdams gymnasium, inom teologiska fakulteten. Men han misslyckas och blev inte antagen, utan försökte istället söka sig till en missionärsskola utanför Bryssel, där han kom in. Efter ett par år i skolan begav han sig mot södra Belgien för att vara predikant i ett gruvdistrikt.

År 1880 fick han till slut upp ögonen för att han skulle bli konstnär och flyttade tillbaka till Bryssel, än en gång för att studera konst men nu självständigt och inte genom akademin.  

1881-1882 bestämde sig Vincent för att ta lektioner av Anton Mauve. Av Anton fick han lära sig akvarell och oljefärgsteknik och tätt inpå i slutet av år 1882 fick han sitt allra första uppdrag, att måla tolv vyer över Haag. Uppdraget utdelades av hans farbror Cornelis Van Gogh.  

När han år 1883 reste till sydöstra delen av Nederländerna för att i sina målningar där han skildrade den smutsiga vardag många bönder levde i bestämde han sig för att han ville fortsätta gestalta fattigdomen. År 1885, strax efter sin pappas bortgång fullbordades verket ”Potatisätarna”. Denna skildrar, precis som han tidigare bestämt sig för, de fattigas livssituation och skulle komma att bli hans första riktiga mästerverk.

Samma år flyttade Van Gogh till Antwerpen i Belgien för att betrakta Peter Paul Rubens konstverk och för att studera på konstakademin. Men vistelsen blir inte långvarig då han i februari 1886 flyttar vidare till hans bror Theo i Paris. Impressionism var något nytt för Vincent när Theo först visade honom tavlor med denna stil. Tavlorna var bland annat gjorda av Monet.

I en tjusig konstskola kallad Cormon där han studerade i fyra månader träffade Van Gogh många av de stora moderna konstnärerna. Några av de han träffade var Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Emile Bernard, Camille Pissarro och John Russell. Under denna tid började Vincent hitta sin egen stil. I början var hans tavlor mörka och relativt detaljerade men utvecklades senare till en ljusare stil med tydliga penseldrag. Precis som konstnärerna vars tavlor Theo visat honom hämtade Vincent inspiration från det omkringliggande samhället. Därför föreställde många av motiven träd, åkrar, gamla hus, trädgårdar och andra vyer över naturen eller staden.

Vincent sökte år 1888 till Arles i Provence, Frankrike, i syfte att hämta mer inspiration. Våren kom och hans tavlor föreställde allt oftare landskap med blommande fruktträd. Årstiderna skiftade och Van Gogh målade fortfarande landskap. Varje landskap och motiv hade en egen färg. Han ville förmedla uppfattningar om motiven med färger och drag, vilket liknade stilen postimpressionism. Tiden i Arles var mycket slitig, men han lyckades ändå måla många än idag kända konstverk under perioden.

Vincent bjöd nu in Gauguin, en gammal vän från en konstskola. Under tiden de spenderade med varandra diskuterade de konst och målade med varandra. Men efter att Gauguin målade ett, enligt Vincent, misslyckat porträtt av honom blev det mycket spänt mellan männen. Detta bidrog till Vincents första nervsammanbrott senare samma år då han jagade Gauguin med en rakkniv och i samma vända skar av en del av örat. Denna händelse är det Vincent Van Gogh är mest ihågkommen för utöver sin konst. De flesta som hör namnet säger ”Åh, han som skar av sig örat!”.

Därefter skrevs han in på ett mentalsjukhus. I sin cell, där han skulle komma att stanna till år 1889, ställde han in stativ och tavlor. Han gjorde cellen till en studio där han målade under tiden han var inlagd. De 150 tavlorna han skapade föreställde det han såg genom cellfönstret och omgivningen utanför cellen.  

Först nu började hans tavlor få riktig uppmärksamhet och ställdes ut på stora utställningar.

Den fortfarande mentalt ostabila mannen lämnade sjukhuset och flyttade till sin bror Theo år 1890. Enligt honom själv ska Vincent ha haft det bättre under tiden på mentalsjukhuset, än utanför i frihet. Den 27 juli efter fortsatt vård i hemmet gick Vincent ut på en åker och sköt sig i bröstet.

Han vacklade sedan hem till lägenheten och avled inte förrän två dagar senare.

 

Reflektion

Jag tycker att det verkar vara spännande och roligt att vara konstnär. Att göra något man tycker om och samtidigt få inspirera andra och få dem att förundras över ett verk man själv har gjort verkar fantastiskt. Det är några anledningar till att jag tycker att det var intressant att få forska om en konstnär.

Vincent Van Gogh var en skicklig målare som med hjälp av korta drag med penseln lyckades framställa levande motiv med klara uttrycksfulla färger. Han lyckades måla verklighetstroget men ändå så pass annorlunda att man får ett annat perspektiv på saker och ting. Om jag bara läst hans livshistoria och inte tittat på hans verk skulle jag ha antagit att tavlorna var mörka och dystra med sorgsna motiv. Men han lyckades ändå, på något sätt, hitta ljuset i motiven och framställa helt unik konst.

I dag räknas Vincent som en av de främsta konstnärerna inom impressionismen. Det tycker jag är helt rätt. När man betraktar tavlorna får man ett starkt intryck av hur han ser på motivet han målat. Detta tror jag är precis vad impressionister försöker åstadkomma vilket enligt mig gör honom till en lyckad konstnär, även om hans liv inte varit särskilt lyckligt.  


Typiskt motiv för Van Gogh. Gula solrosor i kontrast till en blå bakgrund, med tydliga penseldrag.

Källa: http://home.aland.net/tagew/susanne/gogh.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

Bild: http://craftygardenmom.blogspot.com/2011/10/van-gogh-meets-bloggers-quilt-festival.html

RSS 2.0